ORTODONTIE

Ortodontia este o specializare a medicinei dentare care se ocupa cu indreptarea pozitiei dintilor si reglarea ocluziei dentare.

Ortodontia la copii nu trebuie vazuta doar din prisma esteticii dentare. Un tratament ortodontic realizat in perioada copilariei corecteaza pozitia dintilor, realizeaza o ocluzie stabila si duce la un zambet frumos si sanatos. Cel mai folosit aparat dentar la copii este aparatul dentar mobil, deoarece este mai usor de purtat si are numeroase avantaje fata de aparatul dentar fix.

Avantajele aparatului dentar mobil:

- Este singurul aparat dentar care pastreaza rezultatele PERMANENT, influentand dezvoltarea maxilarului si a mandibulei in copilarie;
- Corecteaza inghesuirile dentare;
- Face loc dintilor sa erupa;
- Se activeaza acasa de catre parinte, o data pe saptamana;
- Achizitionarea unui aparat dentar mobil este mai ieftina fata de unul fix.

Spre deosebire de aparatele dentare mobile, care sunt create pentru copii cu varsta pana la 12 ani, aparatele fixe nu au o limita a varstei. Aparatele dentare fixe se impart in doua categorii: vizibile ( metalice, ceramice, safir) si invizibile(incognito). Cele mai utilizate aparate dentare pentru adulti sunt aparatele dentare ceramice, datorita esteticii superioare, fiind foarte putin vizibile deoarece bracket-urile au culoarea dintilor.

ENDODONTIE

Endodontia este specializarea care se ocupa cu tratamentul afectiunilor intalnite la nivelul canalelor radiculare.

Tratamentul endodontic sub microscop este in prezent cel mai complex mod de lucru in endodontie, deoarece asigura o rata de succes de peste 90% comparativ cu tratamentul endodontic clasic.

Microscopul ofera siguranta, acuratete, confort, calitate. Interventia endodontica sub microscop poate face diferenta intre salvarea si extractia dintelui, motiv pentru care Clinica Zambet Frumos detine aparatura de ultima generatie pentru realizarea tratamentele.

PROTETICA

Protetica reprezinta restaurarea dintilor cu scopul de a obtine un echilibru morfo-functional, dar si estetic.

Lucrarile protetice se impart in mai multe categorii, in functie de necesitate/cost:
- Coroane dentare sau punti dentare(2,3 sau mai multe elemente);
- Proteze dentare fixe sau detasabile(atunci cand nu mai exista dinti si singura optiune este o proteza sau implanturi dentare);
- Fatete ceramice(pentru un zambet de ,,Hollywood");
- Incrustatii ceramice;
- Dispozitive corono-radiculare (RCR).

Coroanele dentare sunt realizate din materiale biocompatibile si pot fi clasificate in mai multe categorii, in functie de pret si estetica:
- Coroane fizionomice metalo-ceramice (structura metalica imbracata in ceramica);
- Coroane semifizionomice (structura metalica si fata vestibulara din acrilat);
- Coroana integral metalice( recomandate pentru ultimii molari, rezistenta si la un pret mic);
- Coroane din ceramica presata(EMAX - realizate in laborator din ceramica presata, translucente, estetice, asemenea unui dinte natural, fara continut metalic)
- Coroane zirconiu (structura zirconiu foarte rezistent, imbracata in ceramica presata)

ESTETICA DENTARA SI PROFILAXIE

Profilaxia stomatologica reprezinta baza ingrijirii dintilor, un mod de a preveni toate complicatiile la nivelul cavitatii bucale prin realizarea unei igiene dentare corecte.

Beneficiile profilaxiei nu sunt doar de ordin medical, ci si estetic - tartrul reprezinta unul dintre principalii factori ce favorizeaza aparitia cariilor, sensibilitatea dintilor prin descoperirea radacinilor. Indepartarea lui se realizeaza doar in cabinetul stomatologic, fiind o procedura nedureroasa. Prin indepartarea tartrului se imbunatateste atat aspectul estetic, gingiile nu mai sangereaza la periaj, halitoza dispare.Recomandam efectuarea profilaxiei la fiecare 6 luni.

Unul dintre cele mai solicitate servicii ce tin de estetica dentara este tratamentul de albire al dintilor, care se poate realiza atat acasa (prin aplicarea gelului de albire in gutiere), dar si in cabinetul stomatologic sub atenta supraveghere a medicului.

Mentinerea nuantei albe a dintilor necesita un efort special, mai ales in primele 2 saptamani dupa realizarea interventiei, prin: evitarea alimentelor si bauturilor colorate/acidulate (cafea, ceai, bauturi carbogazoase), evitarea tutunul, pastrarea unei igiene orale impecabile.

Procedura de albire dentare este sigura daca nu se abuzeaza de acest tratament. Nu recomandam mai mult de 1 albire profesionala/an, deoarece poate aparea hipersensibilitate la nivelul dintilor.

ATENTIE: Nu recomandam albirea dentara pentru femeile insarcinate sau cele care alapteaza, persoanele cu parodontita sau eroziune dentara, copii si persoane cu dintii foarte sensibili sau alergice la peroxid.

ODONTOTERAPIE

Odontoterapia este ramura medicinei dentare care se ocupa cu tratamentul cariilor dentare.

Caria dentara reprezinta una dintre cele mai intalnite afectiuni - peste 80% din populatia tarii. Caria dentară reprezinta distructia dintelui de la smalț spre pulpă. În lipsa tratamentului, caria dentară poate determina afectarea nervului dentar (ajungand la tratament endodontic), iar daca genereaza infectii si o distrugere mult prea mare a dintelui, se ajunge la extractia dentara.

Pincipalii factori ce favorizeaza aparatia cariei dentare:
- Igiena precara, cel mai important factor (recomandam efectuarea periajului de cel putin 2 ori pe zi);
- Dieta (consum crescut de alimente bogate in zahar, aport scazut de fluor);
- Fumatul
- Bauturile acidulate (mai ales cele cu continut ridicat de zahar: ex.cola)

IMPLANTOLOGIE

Implantologia este o specialitate a chirurgiei orale ce are ca scop inlocuirea dintilor lipsa, prin inserarea unei radacini artificiale, realizate din titan, un material biocompatibil

Implantul dentar a devenit o necesitate, de cele mai multe ori fiind singura varianta pentru o protezare fixa.

Reconstructia este realizata in doua etape - prima intraosoasa prin inserarea implantului dentar, iar cea de-a doua supraosoasa prin inserarea bontului protetica si ulterior a coroanei dentare. Implatul dentar este o solutie conservatoare, in comparatie cu o lucrarea traditionala prin punte, deoarece elimina necesitatea sacrificarii dintilor vecini(prin tratamente de canal si slefuirea dintilor sanatosi).

Etapele inserarii si protezarii unui implant dentar:
- Consultatia de specialitate ( diagnosticarea si efectuarea planului de tratament. Este necesara realizarea unui computer tomograf);
- Sedinta cu inserarea implantului dentar;
- Perioada de osteointegrare a implantului (variaza de la 3-6 luni);
- Descoperirea implantului si montarea formatorului gingival( perioada de formare 1-2 saptamani);
- Amprentarea pentru efectuarea coroanei dentare si alegerea bontului protetic ce vine insurubat in implant;
- Dupa 2 saptamani, atasarea bontului protetic si cimentarea coroanei dentare pe implant.

CHIRURGIE

Cariile dentare netratate la timp, pot duce la extractie. Infectiile dentare repetate pot duce la complicatii ale radacinilor dentare sau chiar ale osului de jur imprejurul radacinilor. Uneori tratamentul endodontic poate sa nu fie suficient, infectia din jurul radacinii nu se retrage si este necesara rezectia apicala (o procedura prin care se indeparteaza varful radacinii).

Chirurgia dento-alveolara se ocupa cu extractia dintilor irecuperabili, chisturi dentare si extractia molarilor de minte inclusi sau semiinclusi (molari ce nu erup in pozitia corecta, amenintand afectarea radacinii dintelui vecin).